Highlights 1: De ontkenning van de dood

kerkhof

[De komende weken publiceer ik een aantal blogs uit mijn archief, die ik de moeite waard vind om opnieuw te publiceren. Vandaag de eerste]

Ik heb het sterke vermoeden dat het de mensheid niet mogelijk zal blijken op deze planeet veel te bereiken. Dat werpt ons dus weer terug op de idee van de mensheid als verlaten op deze planeet en van de afwezige God. En de enige zinvolle dialoog is wanneer de mens aan de afwezige God vraagt: ‘waarom zijn we hier?’

Ernest Becker

Een boek dat zeker een heruitgave en herwaardering in Nederland verdient is ‘The Denial of Death’, in het Nederlands vertaald met ‘De ontkenning van de dood’ , waarmee Ernest Becker in 1974 de Pulitzer Price won. Het boek is een soort herlezing van Freud, maar alles wat bij Freud ‘seksualiteit’ is, is bij Becker ‘dood’. Het is volgens Becker niet de confrontatie met eigen lust en lichamelijkheid die het jonge kind zo bepaalt, maar de ontdekking van de eigen lichamelijkheid en daarmee de eigen eindigheid. En zo begint de verdringing van de waarheid.

Culturele en persoonlijke projecten van zelfverwerkelijking ziet Becker als manieren om de dood op afstand te houden.  Een gezond karakter is volgens hem dan ook te omschrijven als een geslaagde neurose. Volgens Becker doen psychotherapeuten gevaarlijk werk door mensen hun neuroses af te willen nemen. Een mens kan namelijk niet zonder. Het beste is nog, om mensen de ultieme neurose in handen te geven: de overgave aan God.

Het boek is een must-read voor iedereen die zich met geloven in deze tijd bezighoudt. In het Engels is het boek nog volop verkrijgbaar.

Comments are closed.

%d bloggers op de volgende wijze: