Machteloos

[Deze zomer publiceer ik een aantal blogs uit mijn archief, die ik de moeite waard vind om opnieuw te publiceren. Vandaag één van vier jaar geleden…]

Ik ben een neurotische, bijgelovige voetbaljunk.

Oranje draag ik niet tijdens de wedstrijd… dat ging fout tegen Rusland in 2008..
Mijn haar knip ik niet tot volgende week… anders verliezen ze…
In de stad de wedstrijd bekijken durf ik niet… alleen als ik thuisblijf kunnen ze winnen…

En dit zijn nog maar drie van mijn ‘als-dan neuroses’, waar deze dagen aan lijd. En velen met mij. Of je nou je snor laat staan, beloftes maakt, polsbandjes draagt, bepaalde liedjes (juist niet) zingt… Zou het helpen? Nee toch zeker. En toch hopen we het allemaal.

Waarom? Omdat we zo machteloos zijn in de grote dingen van het leven. Omdat we niet in staat zijn op welke manier dan ook invloed uit te oefenen op het grote wereldgebeuren. Terwijl we zo graag dat ene ding willen… En dus drinken we een flesje Jupiler (of juist Bavaria) in de hoop dat het helpt. Of tenminste hopen we nu al te weten wat er gebeuren gaat. Want ook voorkennis is macht. Al komt het van een octopus.

Is dat waar geloof begint? In de machteloosheid en het verlangen om wél invloed te hebben, op donder en regen, op liefde en dood? Dus bidden we en werpen ons op rituelen. En het juiste gebed, het juist ritueel zal het leven doen afbuigen in de richting van ons verlangen.

Zo is geloof niet bedoeld en daar loopt de vage, maar belangrijke grens tussen geloof en bijgeloof. Anders dan bijgeloof bepaalt geloof mij juist bij de machteloosheid in het leven, het feit dat ik geen invloed heb op de Wereldbeker en vermoedelijk ook nooit zal hebben. Geloof neemt mij de verantwoordelijkheid daarvoor ook uit handen en schopt mij terug in mijn eigen werkelijkheid, waar ik wel invloed heb. Gebed en ritueel zijn niet bedoeld om ons verlangen te verwezenlijken, maar te veranderen.

Na 11 juli pak ik die laatste gedachte heus weer op. Tot die tijd houdt ik mijn aan mijn bijgelovige riten. Je weet tenslotte maar nooit…

P.S. Is het Spaans geel of Nederlands Oranje dat de lucht kleurt op de foto? En wat symboliseert het standbeeld? Een machteloze Spanjaard of een vertwijfelde Hollander? Alles is een teken…

Comments are closed.

%d bloggers op de volgende wijze: